واکسن آنفولانزا
30 شهریور 1396
10 دقیقه
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند و بهترین زمان تزریق این واکسن کدام است؟
آماری که در مورد مرگ و میر آنفولانزا در جهان اعلام میشود معمولا حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار نفر در سال است بنابراین با این آمار مرگ و میر بالا، متوجه می شویم که بیماری ساده ای نیست و به سادگی نمیشود از کنارش گذشت .برای پیشگیری از آنفولانزا نکاتی را باید رعایت کنیم که در این ویدیو به آنها می پردازیم.بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا
بهترین موقع تزریق واکسن آنفولانزا شروع فصل سرماست تقریبا مهرماه و یا آخر شهریورماه، موقع مناسبی برای تزریق واکسن آنفولانزا است.معمولا بعد از تزریق، ایمنی در بدن ایجاد میشود(6 الی ۱۲ ماه ) یعنی حدود یک سال ،و اگر کسی بخواهد دوباره این ایمنی در بدنش ایجاد بشود باید در سال آینده دوباره واکسن جدید را تزریق کند چون هر سال واکسن جدیدی با توجه به ویروس هایی که جهش پیدا کرده اند و ویروس های جدیدی که یافت شده اند تولید می شود. بنابراین هر سال واکسن جدیدی به بازار می آید که تاریخ انقضایش هم بیشتر از یک سال نیست  یعنی مختص همان سال است.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند؟
  معمولا برای افراد زیرتوصیه اکید میشود که واکسن آنفولانزا را تزریق کنند:  -یک سری از بیماران کلیوی، بیماران دیالیزی، بیمارانی که پیوند کلیه شده اند.
  -بیماران کبدی، بیمارانی که پیوند کبد شده اند و سیروز کبدی.
- بیماران تالاسمی ماژور
- بیماران سرطانی که شیمی درمانی یا رادیوتراپی میشوند و ایمنی بدنشان پایین است و ریسک ابتلا به آنفولانزا درآنها بیشتر می باشد.
- در بیماران اچ آی وی مثبت یا افرادی که مبتلا به ایدز هستند.
-همچنین به پرسنل بهداشتی درمانی که مستقیماً با بیماران تماس دارند توصیه می شود که حتما واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.
در مورد افراد زیر بهتر است که واکسن آنفولانزا تزریق شود ولی مانند گروه بالا اجباری نیست:
-افراد بالای ۶۵ سال
-بیماران کبدی کلیوی
- بیمارانی که فشارخون بالا دارند.
- بیمارانی که دیابت دارند.
- بیمارانی که مبتلا به کم خونی هستند.
  بیمارانی که قبلا سکته قلبی کرده اند یا جراحی قلب، تعویض رگ یا بای پس داشته اند.
  -در کودکان ۳ تا ۱۲ سال
-افرادی که با پرندگان سر و کار دارند مانند شکاربانان و پرسنل مرغداری ها
- خانم هایی که قصد بارداری دارند، در مادران و مراقبین بچه های زیر یک سال شیرخواره،مادرانی که شیرده هستند یا باردار هستند هم میتوانند واکسن آنفولانزا تزریق کنند ولی بهتر است که در سه ماهه دوم یا سه ماه سوم بارداری تزریق شود.
- افرادی که قصد سفر به شهرهای زیارتی را دارند(حجاج)
چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا تزریق کنند؟
- در شیرخواران زیر ۶ ماه توصیه نمی شود.-به دلیل اینکه، این واکسن روی تخم مرغ کشت داده میشود افرادی که به تخم مرغ، فرمالدیید و جنتامایسین حساسیت دارند نباید مصرف کنند.
-افرادی که سندروم گیلن باره دارند.
- افراد سرماخورده یا کسانی که تب یا  عفونت حاد دارند باید صبر کنند بیماری تمام شود و بعد واکسن آنفولانزا را تزریق کنند. به همین دلیل در بیماران ریوی که هم  واکسن آنفلوانزا و هم  واکسن ذات الریه یا پنومونی تجویز میشود جهت جلوگیری از تداخل، باید واکسن ها با فاصله زمانی تزریق شوند.
نحوه تزریق واکسن آنفولانزا
توصیه میشود که این واکسن در مطب پزشک یا درمانگاه تزریق شود. در موقع تزریق باید واکسن را از یخچال دربیاوریم و  یک تا دو دقیقه در دمای معمولی یا در دمای اتاق نگه داشته تا دمای واکسن به حدود ۲۵ درجه سانتیگراد برسد و واکسن را به آرامی چند بار میان دستها تکان می دهیم. در مورد تزریق این واکسن باید تزریق در عضله بازویی دلتوئید انجام شود و نباید تزریق در ناحیه باسن، بدلیل وجود بافت چربی زیاد و اختلال در جذب واکسن انجام گیرد.همچنین به هیچ وجه نباید در داخل رگ و بصورت وریدی تزریق شود.این واکسن نوع استنشاقی نیز دارد که چون در ایران موجود نیست در مورد آن صحبتی نمی کنیم.
نحوه نگهداری واکسن آنفولانزا
حتما باید در یخچال و در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد نگهداری شود.حمل واکسن نیز باید به همراه یخ خشک انجام گیرد.عوارض جانبی واکسن آنفولانزا
تزریق این واکسن عوارض جانبی خاصی به جز تورم و سرخی و کمی درد در ناحیه تزریق ندارد.گاهی عوارض شبه سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، خستگی، سردرد برای یک تا دو روز به همراه دارد. معمولا در طول یک تا دو روز باید این عوارض رفع می شود اگر بیشتر از سه روز طول کشید حتما به پزشک مراجعه شود.
بدلیل ضرورت حمل واکسن با یخ ، جهت خرید واکسن آنفولانزا مستقیما با داروخانه تهران  تماس بگیرید(77184937- 021)
دکتر بهرام دهخوارقانی